Догодина нови 20 кръстовища ще бъдат включени в системата за управление на трафика в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината. На работна среща кметът Здравко Димитров, ресорният заместник-кмет Тодор Чонов и служители от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" са обсъдили подмяна на остарялата светофарна уредба и включване на още 20 кръстовища към системата за управление на трафика.

В момента се залага кои кръстовища да бъдат присъединени към видеонаблюдението в Центъра за управление на трафика от следващата година, което ще подпомогне и работата на операторите в ОКТ, които ще координират и изработят нови циклограми. На много места в града е необходимо да бъдат подменени кабелите на светофарните уредби и да се изгради нова подземна инфраструктура.

"Това ще бъде съобразено и с предстоящите ремонти на улици и тротоари, така че да не се налага повторно разкопаване", е обяснил зам.-кметът Тодор Чонов.

Община Пловдив е готова с проект за подобряване на градския транспорт чрез закупуване на 20 електробуса. Това е залегнало в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО). Ще кандидатстваме за европейско финансиране, веднага след като новите програми бъдат отворени догодина, е заявил още Чонов.