Истинско виенско колело ще бъде издигнато на пл. "Централен" в града на тепетата. Новата атракция на Пловдив пристига от австрийската столица до дни и веднага ще започне монтирането й, съобщава Plovdiv24.bg.

Колелото е високо колкото бившия Партиен дом. Доставката се организира от холандска фирма, която, освен наема на площта, е платила и 20 000 лв. гаранция, че новата настилка на пл. "Централен" няма да бъде нарушена по някакъв начин.

Издигането на огромното колело в центъра на Пловдив е по повод навършването на 400 години от създаването му. То е описано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 г. Англичанинът минава през Филибе на път от Европа за Индия и прекарва няколко дни тук точно по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно съоръжение - въртележка от две вертикални колела, монтирани за големи стойки, а отстрани има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение.

Пловдивското колело е предшественик на т. нар. "виенско колело", което е изобретено от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши цели 273 години по-късно. Колелото на Ферис е направено през 1893 г. за Световното изложение "Светът на Колумб" в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, издигната за Световното изложение в Париж от 1889 г.

Ако на пловдивчани им допадне идеята за такава атракция, колелото може да остане за продължително време в града. Но не в центъра, а близо до река Марица.