По повод Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив и ОП "Градини и паркове" възстановяват Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите, съобщиха от пресцентъра на общината.

За инициативата са засадени няколко иглолистни дървета от вида смърч от заместник-кмета Тодор Чонов и директора на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев. "По този начин ще отдадем почит на делото и постиженията на хора като - Юрий Гагарин - първият човек в историята на човечеството, който извършва космически полет, първият български астронавт - Георги Иванов, първата жена, излетяла в космоса - Валентина Терешкова. Те промениха света и показаха, че необятният космос е достижим", коментира заместник-кметът Тодор Чонов.

Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето лично от Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в космоса. Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати.

От "Градини и паркове" полагат грижи Алеята на космонавта да е винаги в добро състояние. Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев се ангажира поетапно да бъдат възстановени всички смърчове, засадени от космонавтите, се посочва още в съобщението.