10 автомата, монтирани в автобусите на Градски транспорт са били залети с вода, за тези посегателства съобщи директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив инж. Пламен Вълков пред БНР. Повредените автомати са в автобуси на фирмите "Хебросбус" и "Автотранс 2000".

Вълков призова да се сложи край на подобни вандалски прояви от гражданите, които ползват автобусния транспорт. Той обясни, че ремонтът е скъп и на този етап невъзможен, защото частите не са налични.

Всички автомати са монтирани от испанската фирма "Индра", която работи години наред по проекта за обновен транспорт на Пловдив. Превозвачите носят отговорност за опазване целостта както на апаратите, така и на валидаторите и GPS оборудването в автобусите и трябва да полагат грижи за тяхното запазване.

От днес пътниците в градския транспорт трябва да си взимат билети от машините на спирките или в самите автобуси, а не от кондукторите или от шофьорите. За първи път общината пуска закупуване на билети за пътуване в градския транспорт от машините във всички автобусни линии едновременно.

От 8.30 часа сутринта са продадени над 500 билета от автоматите.

Билетите ще се купуват от монтираните в автобусите автомати, както и от над 90-те стационарни, които са монтирани на спирки или пред училища, училища и обществени сгради. Автоматите в автобусите работят с монети от 10 стотинки до 1 лев и трябва да се пусне точната сума, тъй като ресто не се връща. От тях могат да се закупят 3 вида билети: за еднократно пътуване - 1 лв.; за пътуване с прекачване в рамките на 1 час - 1,50 лв.; еднодневен билет за всички линии за един календарен ден - 4 лв.

От ОП "Организация и контрол на транспорта" се надяват тестовото изпитание този път да е успешно, след като последните седмици съвместни екипи от специалисти с испанската фирма "Индра системас" отстраняваха отчетените до момента неизправности.

Ако някой автомат в даден момент не работи, продажбата на билети ще се извършва от шофьора на автобуса.

От стационарните автомати може да се закупи хартиен билет на стойност 1,50 лв. за еднократно пътуване с прекачване в рамките на 1 час, еднодневен билет за 4 лв. за всички линии в рамките на един календарен ден. TVM-ите приемат банкноти и връщат ресто, плащането може да стане дори с дебитни и кредитни карти.

Стационарните автомати имат опция "Анализиране на карта". Пластичната карта струва 2,50 лв. и може да се закупи на специализираните гишета във всяко едно от 6-те районни кметства. Тази карта може да се зарежда от TVM-ите - например билет за 5 лв. за всички линии за срок от 24 часа след първото валидиране или 9 лв. за 10 билета за еднократни пътувания.

ОП "Организация и контрол на транспорта" напомня, че абонаментни електронни карти за пътуване в градския транспорт се предлагат във всички районни администрации. Преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение и други правоимащи се издават на специализирани гишета: "Байкал", ул. "Отец Паисий" и район Тракия".