Както всяка година, така и тази, подготовката за Великден в най-голямата католическа общност у нас - Раковски, върви с приповдигнато настроение, независимо от извънредното положение. За първи път обаче честването на най-големия християнски празник в храмовете, което тази година е на 11 срещу 12 април, ще се извърши без присъствието на хора. Това каза за БТА отец Румен, свещеник в католическата църква в "Свети Архангел Михаил" в кв. Секирово в Раковски.

Въпреки това той се надява в църквата да дойдат поне малко хора, които да отговарят по време на литургиите и да пеят. Отец Румен е категоричен, че отслужването на светите литургии ще се проведе при спазването на всички правила, които се налагат от приетото извънредно положение във връзка с коронавируса.

Свещеникът не скри желанието си литургиите да бъдат отслужени на открито, защото така на тях ще могат да присъстват повече хора. В тази връзка очаква одобрение на това от Владиката и полицията и решение как ще бъдат разпределени местата на площада така, че разстоянието от един човек до друг да бъде според изискванията на карантината.

Въпреки извънредното положение отец Румен смята, че ще има хора, които ще дойдат и в църквата,но смята обаче, че хората са отговорни и досега никой не е идвал на литургия, ако е болен от грип или други респираторни заболявания, за да не зарази останалите.

Заради празника Връбница църквите са били украсени с върби и цветя, а днес, на Велики четвъртък, ще има украсен само един страничен олтар, обясни отец Румен.

На Велики петък, Разпети петък, католиците обожават кръста, на който Исус Христос спасява хората и на който също няма украса, защото е тъжен ден. Църквата се украсява празнично едва в събота вечерта, когато започва пасхалното бдение, че Исус е възкръснал. Тогава с украсата се пресъздава величието на този празник, на победата на Исус над смъртта и злото, коментира свещеникът.

И на Великден, както и през всички останали дни, ще има специална молитва за живота и здравото за тези, които помагат и се борят за здравето и живота на хората в тази криза.

Отец Румен споделя, че именно сега осъзнаваме колко е важно да бъдем единни и как всеки един човек, когато работи не го прави само за себе си и за своята заплата, а да служи и на другите. Сега видяхме, че не можем без хората, които работят в аптеките, които карат стоките, които са в болницата. Не можем без полицията, която следи да се спазват мерките, без журналистите, които информират хората, без свещениците, които погребват, венчават и се молят. И така всеки един работейки - служи и на другия и трябва да го правим с любов, със смирение и не трябва да бъдем егоисти, добави към посланието си отецът. Според него ние не сме откъснати от обществото като самостоятелни единици, така, че е много важно да правим всичко с любов.

В община Раковски се намира най-голямата католическа общност от 12 000 - 13 000 души, като по-голямата част са в самия град. Има друга група около Пловдив - Белозем, и селата около Калояново и Хисаря.