В Пловдив бе валидирана пощенска марка на тема "60 години от полета на първия човек в космоса Юрий Гагарин" и ще бъде пусната в употреба от днес. Това стана на церемония в Централна поща в града от главния изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки, председателя на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и художничката на марката Люба Томова.

Новото издание е в малотиражен блок от 2 марки - едната перфорирана и номерирана, а другата неперфорирана със знака на Булколекто и двете са в тираж по 1800 брой.

"Валидираме едно изключително интересно издание, въпреки, че във филателията темата за космонавтиката е твърде често срещана, а за самия Гагарин са издавани няколко марки още през 1961 година, когато идва в България", каза Дънешки.

Той припомни, че с космонавтиката е свързана и така наречения филателен куриоз през 1987 година - марката е посветена на 30-та година от съветските космически изследвания и при печатането й е допусната грешка, която и в момента я прави интересна за филателистите.

"На една марка вместо годината на първия полет 1961-ва и Возток е изписано 1964 г. Возток 1, а на друга марка вместо "1957 г. Спутник" е написано "1957 Спутник 1", уточни, заради което те продължават да бъдат скъпи", каза още Деян Дънешки.

Гагарин е издаван страшно много и да потърсиш, и да намериш нещо различно, за да бъде уникално - бе основната ми цел, уточни авторката на проекта. Тя добави, че използваната от нея снимка - Юрий Гагарин с бял гълъб в ръцете, е правена в Пловдив при негово гостуване. Снимката обикаля света за същото време, за което той е обиколил земята, подчерта Томова.