Изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия", която включва произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия, е най-голямата експозиция със съвременно изкуство от Германия, показвана досега у нас, съобщиха от Гьоте-институт България. Откриването ще се състои в галерия "Капана" и Изложбена зала "2019" в Пловдив на 11 октомври от 18.30 часа.

Изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия" е най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на IFA - Института за международни отношения на Германия, съставена е от 320 творби на над 90 артисти от Германия и обхваща периода от 50-те години на 20 век до наши дни, като прави пълен обзор на тенденции и най-изявени представители на артистичната сцена в Източна и Западна Германия, разказват от Гьоте-институт България.

Специално внимание кураторите на изложбата - Матиас Флюге и Матиас Винцен - отделят на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, социална фотография и др. В нея са включени произведения на едни от най-големите имена в историята на изкуството на 20-ти век като Герхард Рихтер, Волфганг Тилманс, Ребека Хорн, както и Дитер Рот, Нам Джун Пайк, Роземари Трокел и много други.

Гостуването на изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия" у нас се осъществява от Общинска фондация "Пловдив 2019" и Гьоте-институт България.

Експозицията може да бъде разгледана до 8 декември.