В Пловдив ще бъдат разкрити денонощни лекарски кабинети, които да облекчат работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат много за консултации и евентуално приемане. Предложението е на областния управител на Пловдив Дани Каназирева, а изпълнението е възложено на Медицинския щаб. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Кабинетите ще бъдат разкрити в Университетската болница "Каспела" и ще започнат работа от 19,00 часа днес. От нула часа в четвъртък ще заработят кабинети в Транспортна болница, а на по-късен етап и в МБАЛ "Свети Мина". В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение, уточняват в съобщението.

"За мен това е изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и температура повече от три дни, чакат дълго време на опашка в Инфекциозна клиника за преглед. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите", коментира Каназирева, цитирана от областния пресцентър. По думите й тези тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус.

По предложение на директора на Спешна помощ - д-р Димитър Христозов, денонощен лекарски кабинет ще бъде разкрит и в ДКЦ "Изток" в кв. "Столипиново". Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

По този начин на жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения, се казва още в съобщението.