В 12 болници в Пловдив има разкрити Covid-отделения и това беше подготвено до 1 септември. Това каза пред БНР областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Тя декларира, че има готовност за разкриване на допълнителни легла:

"Концентрирали сме интензивното лечение в определени болнични заведения, за да не блокираме болничното лечение и на останалите пациенти".

По думите на Каназирева, от малко над 200 хоспитализирани, 133-ма са в задоволително състояние, 36 са в добро, а петима са без оплаквания.

Легла не са разкривани, без да има подготвени екипи. Графикът е сформиран до края на декември, допълни областният управител.

Възприетият подход от страна на Областния щаб за борба с коронавируса са сериозни санкции и затваряне на заведения за неспазване на разпорежданията на щаба, обясни Каназирева относно затегнатите мерки в Пловдив и областта.

След проверките през уикенда има затворени заведения в Асеновград и в Първомай.

Засиленият контрол е от една седмица. Преди скока на положителните проби реално мерките не се спазваха и бяха неглижирани, отбеляза още Каназирева.

Областният кризисен щаб в Пловдив днес ще реши дали да затвори нощните заведения в града и региона, за да се намали размахът на епидемията от коронавирус.

По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова нощните барове, клубове и дискотеки в София хлопнаха кепенци в неделя. Заповедта за временното затваряне ще важи две седмици - до 8 ноември. Още в събота пък затвориха заведенията в Перник, Сливен и Шумен по решение на местните кризисни щабове. Вчера това се случи и в Благоевград.

Градът под тепетата обаче изпревари заповедта на здравния министър за ограничаване с 50% на капацитета на нощните барове и дискотеки, както и увеличаването на дистанцията в тях.

327 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 14,5 на сто от направените 2257 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. На първо място по брой новозаразени с КОВИД-19 е София - 125, следва Благоевград с 31 положителни резултата и Търговище с 25. В Пловдив те са 14, в Пазарджик - 11, а в Смолян - 3.