Грипната ваканция в Пловдив ще продължи до края на седмицата в област Пловдив, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

В момента само половината от записаните деца посещават детските градини и ясли в Пловдив, съобщи  заместник - кметът с ресор "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов пред БНР. Той поясни, че това ограничение става заради мерките свързани с грипната епидемия, така и заради решението на родителите, които превантивно не пускат децата си. Според Стоянов това е обичайна практика при всяка грипна епидемия у нас.

По последни данни 6 000 деца посещават детските градини и ясли всеки ден. Те ще продължат да работят и ще действа филтър, всяка сутрин при посещение на родителите и децата.

Университетите сами преценяват дали да ограничат лекции и упражнения, но последни данни сочат, че държавните вузове в Пловдив са със затворени врати до края на седмицата.

"Най-важното е да няма паника, свързана с коронавируса, както и хладнокръвно да подхождаме към ситуацията, имаме ресурс и добра организация, така че да не се допуска голямо разпространение", призова Стефан Стоянов.

"Няма да всяваме паника с още по-твърди мерки в Пловдивска област"

Към настоящия момент няма нужда да се свиква извънредно заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив пред вид мерките срещу COVID-19, оповестени след Съвета по сигурност към Министерски съвет. Това заяви пред Радио Пловдив областният управител Дани Каназирева, която е и председател на щаба.

Тя посочи, че в Пловдив и областта стриктно се изпълняват всички указания на Националния оперативен щаб за коронавируса. Взети са необходимите мерки по отношение на дезинфекцията на детски и учебни заведения, обществени места и общински служби, където има струпване на повече хора.

Каназирева припомни, че в Пловдивско са отменени масовите мероприятия на закрито, както и доста прояви на открито. Няма да си позволя всяването на паника чрез вземането на още по-твърди мерки. Областният кризисен щаб е в готовност да се събере при нужда във всеки един момент, заяви Дани Каназирева.

Вчера на извънредна среща при областния управител  кметовете на общини в Пловдивска област бяха допълнително инструктирани от експерти на РЗИ как да се действа при настоящата епидемиологична обстановка.

300 000 защитни маски са поръчани за Пловдив. От вчера в града започна и пълна дезинфекция на 4100 контейнера за смет. Първите обработени с безвреден за хората и животните антибактериален препарат бяха в квартал "Столипиново". През дезинфекция всеки ден минават и автобусите на градския и междуселищен транспорт преди да започнат да изпълняват курсовете. Машинното миене на улиците също вече включва специални препарати за защита.