От понеделник учениците от 5 до 12 клас се връщат поетапно в училище. Всеки един директор трябва да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Това реши Областният кризисен щаб в Пловдив по предложение на началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Решението е съобразено с указанията на МОН и изготвения алгоритъм от министър Красимир Вълчев.

Решението е за всички училища в Пловдив и областта. Училищните директори са уведомени и трябва да представят до утре график, съобразен със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация.

"До края на утрешния ден трябва да има яснота за всяко едно училище и за кои класове се организира обучение от разстояние в електронна среда, обясни началникът на РУО Иванка Киркова, цитирана от БНР.

От РУО ще проследят процеса, ще указват методическа подкрепа, както и ще извършват необходимия контрол. По думите на Иванка Киркова от МОН са предоставени три варианта за организиране на учебния процес, но вариантите могат да бъдат много повече и съобразени с конкретната ситуация в учебното заведение, с отсъстващите учители и седмичната им заетост и с мнението на родителите, за да се намери най-правилното решение за всяко едно училище в областта.

Според нея, дори е възможно и промяна на седмичното разписание, защото от МОН е предоставена достатъчно свобода за взимане на решения от страна на директорите.

"Ситуацията в момента е трудна за всички, но децата не могат да са затворени в къщи до пролетта. Това е вредно за тяхното физическо и психическо и здраве. Разбира се, ще се спазва алгоритъма и указанията на Здравното министерство при положителните случаи, което се прави и до сега. Организацията в училищата трябва да е в полза на децата и учебния процес като цяло и решението е на директорите, които най-добре могат да направят преценка. Например е много важно децата в подготвителните класове в езиковите гимназии да учат присъствено, защото това е една от най-важните години, коментира областният управител и председател на Щаба.