Ученическа кауза обедини млади и стари в пловдивското село Белащица. След поредица от успешни благотворителни кампании, ученици, техните родители и бабите им, тази зима изработиха стотици мартенички, средствата от продажбата на които ще бъдат използвани за построяване на съблекалня за часовете по физическо възпитание в местното училище "Пенчо Славейков". Това разказа за БТА заместник-директорът на училището Светлана Георгиева.

В рамките на един месец учениците от всички класове - от първи до осми, изработваха червено-белите символи на пролетта. С много ентусиазъм те бяха подкрепени и от техните родители, своеобразна "бригада" сформираха и в пенсионерския клуб в селото, каза още Георгиева. По думите й червените и бели конци са от естествени материали - вълна и памук, които са осигурявали самите майстори, с малко е помогнало и училището.

Дима Йовчева набързо е организирала и специална работилничка, в която децата са се научили на специални техники за плетене и шиене на мартенички. Като най-интересни и най-нови Георгиева посочи техниките иглонабиване и изплитане на пано чрез "промушване и правене на възли". Учителка от началния курс е успяла да осигури конски подкови, които децата са оплели в бяло и червено "за късмет и здраве".

Най-надъхани естествено са били децата, които вече имат зад гърба си няколко благотворителни акции, средствата от които са използвани за други каузи в тяхна полза. Всяка акция, според заместник-директора продължава през цялата година, като включва трите големи празника - Коледа, Баба Марта и Великден. С миналогодишната, с допълнителни дарения от родители, децата са събрали 20 000 лева, с които е оборудван компютърен кабинет, отделно за всяка класна стая е осигурен компютър с мултимедия, което по думите на Светлана Георгиева дава възможност на децата да използват всякакви иновативни методи за обучение.

От днес започна разпродажбата на мартеничките, което е поверено на по-големите ученици и които вече имат "търговски" опит с Коледния и Великденски базар. Това е поредната разпродажба, след Коледния базар от миналата година, от които ръководството на училището се надява да се съберат необходимите за съблекалнята 8 000 лева. Ако не успеем сега - продължаваме с базарите, докато съберем сумата, е казал и директорът на училището Цветан Кацаров, който е в основата на всички иновативни методи за развитие на училищната база в село Белащица.