На съд отиват тримата инспектори, обвинени в изнудване на месарски бос и транспортни фирми. Те бяха заловени и оставени в ареста през есента на миналата година, съобщават от пресслужбата на съда в Пловдив. Тримата бяха задържани на работните си места при акция на ДАНС.

Подкупите, които служителите са искали, варирали между 2 000 и 5 000 лева на проверка.

Тримата инспектори от ДАИ Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев отказаха да коментират обвиненията пред съда,

Една от изнудваните компании има 300 камиона. Най-големият подкуп е платен именно от нея - два пъти по 5 000 лева. Тя е собственост на холандски гражданин. Нейният офис се намира в кооперация в Асеновград. От дружеството обаче отказаха коментар.

Сред притисканите за подкупи е бил и месарският бос Стоян Къртев. Той е един от големите месопроизводители в Пловдивско и като такъв разполагал с камиони, които да разкарват стоката му.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в Пловдивска област. Някои от инспекциите се извършвали в областния отдел "Автомобилна администрация" в Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено въпросните инспектори от ДАИ съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Обвиняемите многократно заявявали на служителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали от 300 до 5000 лева. След това съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

Според държавното обвинение, тримата инспектори рекетирали в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г. в Асеновград и в Пловдив.

Деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.