Заради усложнената епидемична обстановка Областният управител на Пловдив Йордан Иванов свиква Областния оперативен щаб. Според новия пандемичен план се очаква Южен Централен регион да влезе в Етап 2 от общо четири, след пет дни. 

При това положение, пандемичният ковид план предвижда затягане на част от противоепидемичните мерки срещу коронавурис. Той се обявява в дадена област, когато са запълнени 60% от интензивните легла в болниците. В този случай се преустановяват заниманията по интереси в образованието, но учениците продължават присъствено обучение.

Три бебета под 1 годинка са сред новозаразените днес в Пловдивска област.

"Бебетата са добре", съобщи зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров, цитирана от Plovdiv24.bg. "Заразени бебета има всеки ден, но при тях болестта протича леко", добави зам.-директорът.

По данни на здравната инспекция в момента хоспитализирани в областта са общо 20 деца, от тях нито едно не е на интензивно лечение. Болниците разполагат с достатъчен брой легла за децата. Общият брой разкрити легла за терапевтично лечение на деца са 50 в областта.

"Легла има, но днес ситуацията е много неприятна!", коментира още д-р Аргиров и поясни, че само до 11.20 часа в системата са регистрирани 286 положителни случаи. Около 25% от заразените са деца, сред тях има и бебе на годинка и още едно на 2 години. Предполага се, че до края на денят случаите общо в областта ще гонят най-малко 1000.

Новозаразените в Пловдив са изминалото денонощие са 737. Заболеваемостта в града и областта на 14-дневна база е 961 на 100 000 души. За сравнение, вчера тя е била 872 на 100 000 души.

Д-р Аргир Аргиров каза още, че става все по-трудно на здравните инспектори да се справят с карантинирането на новозаразените. За целта на помощ са се притекли стажант-лекари доброволци от УМБАЛ "Св. Георги". Те помагат за проучването на случаите, но процесът става все по неуправляем.

Забелязва се и намаляване на желаещите за имунизация, което е тревожно.

"В момента е мъртвило с ваксините", каза д-р Аргиров.

От Здравната инспекция призовават хората да не подценяват болестта и да се ваксиниран час по-скоро, за да се справим по-лесно с пандемията и лавинонарастващите случаи на заболели. Безспорно доказано е вече, че ваксинираните карат по-леко болестта и леталният изход при тях е почти невъзможен.