Няколко панела от окачения таван на Голямата базилика са се разместили от земетресението в началото на месеца, съобщава "Марица". Трусът със сила 4,5 по Рихтер не нанесе никакви щети на далеч по-стари сгради и конструкции. В новия музей на пъпа на града обаче възникнал малък проблем.

"Панелите са ажурни, подредени като пчелни пити и лежат свободно на рамки, без да се захващат. Съвсем нормално е при труса да са подскочили и да са се разместили", обясни арх. Николай Трайков от фондация "Америка за България", която спонсорира градежа с 8,5 млн. лева, който продължава вече трета година.

Фондация "Америка за България" е дарила строително-монтажни работи, а не пари. С тази процедура е избегната необходимостта да се обявява обществена поръчка за избора на проектанти и изпълнител.

По време на строителството се чуха много критики за височината на сградата. Първоначалната идея беше за покритие на едно ниво, но след това се взе решение за два етажа, на които да се разположат мозайките. И до днес се изказват мнения, че външният облик на Базиликата не се вписва в архитектурната среда на тази част от Пловдив, а гражданите го нарекоха "кашона". Според опитните градостроители високата постройка на пъпа на Пловдив закрива двете красиви сгради на католическата църква, които са паметници на архитектурата.

След труса от началото на месеца представители на общината са направили оглед и са установили, че няма съществени проблеми.

Интериорът на Епископската базилика е почти напълно готов. Остава да се наредят последните мозайки на втория етаж. Площадът около базиликата също е на финала, уверяват строителите, макар подобни обещания да се чуват от миналото лято.

Според плановете на бившия градоначалник Иван Тотев Епископската базилика трябваше да отвори врати още през септември 2019 г., когато градът беше Европейска столица на културата. Обектът обаче все още не е получил дори Акт 15.

Строителната фирма, наета от фондация "Америка за България" за изпълнението на защитно покритие на Епископска базилика, за 4 дни трябва да отстрани забележките, включително и да възстанови част от окачения таван. Срокът е даден от общинската комисия, която е извършила проверка на обекта преди подписването на Акт 15.

"Забележките са дребни и строителите гарантираха, че ще се справят бързо", каза зам.-кметът Пламен Райчев.

При земетръса от началото на май се откъртили две парчета в едната част на окачения таван.

"Проблемът не е голям, няма нищо притеснително с конструкцията. Нашите специалисти внимателно провериха изпълнението на целия обект, защото общината ще стопанисва Епископска базилика и ние не искаме да правим ремонт на ремонта", обясни зам.-кметът. Комисията е съставила протокол, а за довършването на работата на базиликата в Община Пловдив се провеждат срещи както с "Америка за България", така и със строителите.

Музеят с цветните мозайки от IV-V век е готов на 99 процента. Общината има ангажимент да монтаж на асансьор. Договорът с изпълнител е подписан и до един месец асансьорът ще бъде сложен, каза Пламен Райчев.

В предишния мандат и от общината, и от фондацията твърдяха, че реставрацията на националния паметник на културата струва близо 15 млн. лева и че финансирането е поделено наполовина. Досега обаче не са представени финансови отчети колко средства са вложени от градския бюджет в изграждането на базиликата и пространството наоколо. До момента се знае, че обществена поръчка за инфраструктурата не е правена, а работата е възложена на фирма "Драгиев и ко" по общ договор за ремонт на улици и тротоари в центъра. Целият договор със строителя по тази поръчка обаче е на по-ниска стойност от 8-те милиона, за които предишната градска управа твърдеше, че общината ще инвестират в Голямата базилика.

Зам.-кметът Пламен Райчев увери, че след края на строителните работи ще бъде направен публичен отчет на вложените средства.