В Пловдив по време на традиционния пролетен панаир на занаятите майстори занаятчии ще изтъкат черга дълга 2019 см, която ще символизира Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Това обяви на пресконференция организаторът на събитието Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара, заедно с Александър Държиков, зам.-кмет на Пловдив.Това ще се случи по време на съпътстващия панаира фестивал "Споделени нишки - поглед към миналото и мост към бъдещето" - за ножарство и художествена тъкан.

В изработването на специалното изделие ще се включат седем майстори тъкачи, като в своето парче всеки ще вплете своя мотив. За изтъкаването на последните 19 сантиметра ще бъдат поканени да ги направят кметът на Пловдив и официални представители от страните участници в пролетния панаир на занаятите. В изработването на чергата ще могат се включат и всички желаещи граждани, които под вещото ръководство на майстор-тъкач, на специален стан, ще вплетат своите нишки в постелката. След като бъде официално съшита, тя ще бъде предоставена на ОИ "Старинен Пловдив".

В тазгодишното издание на занаятчийското изложение, което ще се проведе на "Малката главна", участват 70 майстори от България, Сърбия и Румъния, които ще демонстрират 20 занаяти, като дърворезба, шапкарство, ножарство, стъклопис, плъстене, изработване на накити, художествена керамика, кошничарство и много др. Предвидени са майсторски класове по тъкачество и ножарство, като своето изкуство ще демонстрират световно признати майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Предвидени са също така и детски работилници по тъкачество.

Специално по време на пролетния панаир на занаятите, на стълбите на Каменица, ще се състои и "Парад на шапките" с изделия дело на известната Ирина Сардарева. В парада ще могат да се включат и всички желаещи, като са предвидени награди за най-елегантно представяне на шапка, както и за най-оригинално и атрактивно представяне на собствена шапка.

Официалното откриване на пролетния панаир на занаятите в Пловдив ще е на 16 май на площад "Римски стадион" и продължава четири дни.