След 2-часови разгорещени дебати в зала, с 30 гласа "за", 12 "против" и 3-ма "въздържали се" общинските съветници на Пловдив коригираха първоначалното си решение за промяна на ПУП на парцела на бившия завод на Кока-Кола, близо до кметството на район "Източен". Първото им решение, което бе върнато от областния управител, предвиждаше 48-те декара да се застроят до 70 % от фирма на инвеститора Ангел Куков, който иска да построи огромен жилищен комплекс.

По предложение на председателя на групата съветници от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков съветниците промениха строителните показатели на терена - до 50 % застрояване, 50 % за озеленяване, до 3 КИНТ /плътност на застрояване на терена/ и височина на строителството до 35 метра, предаде радио "Пловдив".

В началото на дебата кметът подчерта, че всеки в залата иска чист въздух, чиста вода и да няма презастрояване в града. "И аз не искам Пловдив да се презастроява, но градът трябва да се разширява. Трябва да се работи в тази посока", подчерта Здравко Димитров.

"Наблюдавайте внимателно работата на арх. Балчева", посъветва го независимият съветник Слави Георгиев.

Заместник-кметът Невена Балчева изтъкна, че има противоречие между юристите и архитектите. "Това е смесена зона, в която се допускат само чисти производства, складови дейности и само 20 % за обитаване. Радвам се, че дебатът се измести от законосъобразност към целесъобразност", заяви арх. Балчева.

Общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС не е съд, за да вземе решение по законосъобразност. "Тук малко са юристи или архитекти. Предлагам да не се приеме върнатото решение и така инвеститорът ще обжалва и ще стигнем до съд, който е компетентен да се произнесе", каза тя.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов обясни, че трябва да се приеме Общ устроствен план, който да даде параметрите в цялост. "Такъв обаче няма приет, има фон. Колкото по-бързо се приеме ОУП, толкова по-бързо ще приключи темата и няма да има интерпретации".

Председателят на групата на БСП Никола Радев потвърди, че те ще гласуват против внесеното решение. "ОбС трябва да реши по целесъобразност. Ако не приемем решението, няма да се стигне до съда", каза той.

Веселка Христамян от ДБ подчерта, че Пловдив иска качествена градска среда, а арх. Цветелин Цоневски - че администрацията работи да се спре презастрояването.

Думата взе и Валентин Котов от протестиращите, които посрещнаха съветниците при влизането им в зала. Той призова администрацията да прояви изключителна гъвкавост и да намери златната среда между исканията на пловдивчани да спре презастрояването и желанията на инвеститорите. "Пловдив не расте, а дебелее", заяви младежът, който е член и на Инициативния комитет за запазването на парка до хотел "Санкт Петербург".

След 2-часови дебати и почивка от 15 минути решението бе прегласувано.

Сутринта общинските съветници бяха посрещнати от протестиращи срещу застрояването на терена.