Целият околовръстен път на Пловдив трябва да стане от тип "скоростен". През определен интервал трябва да има джобове и възможности за спиране, както и при авария да могат да се изтеглят колите, заяви в Пловдив регионалният министър Гроздан Караджов.

Той допълни, че ще събере цялата информация и за дъгата към Пазарджишко шосе и ще информира областния управител, а също и сдружението "Бизнесът за Пловдив", предаде БНР

"Пловдив е ощетен от тази гледна точка. Трябва да направим всичко възможно да стане реално това удвояване на целия околовръстен път, не само частта, която сега се започва. Тук моят апел е и към Община Пловдив да помогнат за този ПУП - от Асеновградско до Скобелева майка. Там е завършена процедурата, има избран изпълнител и може да започне да се работи", каза министър Караджов.

Той съобщи, че е поставена нова задача на АПИ, а именно - да се започне проектирането на изцяло нов скоростен път Пловдив-Смолян.

"Тази дестинация също започва да се препълва. И ако не започнем веднага да проектираме нов скоростен път, по изцяло ново трасе, нямаме шанс през следващите четири-пет години да го построим", каза Караджов.

Министърът посочи, че ще има три варианта поне за него, които ще станат готови след няколко месеца.

"Възложили сме, като правителствена задача, да се проектира такъв път и след това имаме волята и средствата да го построим. И това е добре за Пловдив, тъй като целия този трафик расте цяла година и да бъде посрещнат на повече контролно-пропусквателни пункта", каза Караджов.