Местни жители се обявиха срещу плановете да бъде изграден жилищен комплекс в едно от междублоковите пространства, което от години се ползва за игрище на децата в квартала. Недоволството е на хората от Район „Южен", който е най-населеният - с над 83 хиляди души население. В едно от каретата между стари панелени блокове е планиран нов комплекс с над 16 хиляди кв. метра разгъната площ.

Живеещите наоколо твърдо се противопоставят на инвестиционните намерения и протестират в защита на тази зелена зона.

"Едно място, където играеха децата, ще бъде застроено. Да не говорим за презастрояването. Нямаше никаква предварителна информация, нагласа на хората. Трябваше изведнъж шоково всички да излезем на протест. Защо трябваше да има протест, като можеше по нормален начин да се реши този проблем:, казва протестиращ.

Въпросният терен е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви, защото именно там се е намирала тяхната фабрика за тухли. Преди години те го продават, а само преди месец Илиян Филипов, го купува заедно с вече изготвен проект за строеж на шестетажна сграда.

Искането за промяна на устройствения план е от 2006 г. по правилата на стария ЗУТ, когато режимът за информиране на съседите е бил "само уведомителен". Тогава жалбите на хората са били отхвърлени и предишният собственик е получил правото да строи на това място.

През 2017 г. общината е издала и строително разрешение.

Според инвеститора, цялото законодателство е спазено, проверили сме с моя адвокат, преди да закупим парлцела. Когато спазваш закона, не очаквам, че някой ще дойде и ще каже, че няма да работиш. Може още 600 квадрата да се добавят по тази сграда, за да изпълним разрешеното застрояване. Дори застрояването е свито с цел да се получи една по-добра сграда и отстоянията да са по-добри от съседните блокове. 

Към момент от 2006 г. има подадени жалби между протокола за ПУП и заповедта за ПУП, но те са отхвърлени. Сега в момента режима за устройство на територията в такива ситуации предполага да има обществено обсъждане. Хората са излъчили своя инициативен комитет. Те са готови с всички законови и мирни средства да защитават своята "зелена" кауза.