Къде отиде тротоарът на една от най-важните улици в Стария град в Пловдив? Това питат живеещите на ул. "Стоян Чалъков" след като новострояща се модерна сграда с дебели бетонни колони го превзе. Улицата води към Античния театър. Скандалът започна от социалните мрежи.

Домът изглежда доста съвременен и никак не се връзва със задължителния стил за строителство в резервата. В него е разрешено да се вдигат стради максимум до 3 етажа. Тук сградата расте и с мансарден четвърти етаж, съобщава "Марица".

"Стана страшно с израстването на тази бетонна грамада - хвърли сянка върху всички околни дворове, нямаме повече светлина ", казва Сим Алексиев от съседната галерия "Възраждане".

Той, а и хората от съседните къщи, се чудят възможно ли е това да е къща във възрожденски стил.

Кметството на район "Централен" съобщи, че стопанин на имота е собственикът на фирма "Рефан" Ангел Попов и документите за строителство са изрядни - въпреки изядения тротоар, невъзрожденския вид на строежа в момента и четирите етажа.

Документите на голямата къща са проверявани още през 2015 година и е установено, че проектът е съвсем законен.

"Още преди месец имахме сигнал за тротоара и се оказа, че той е в обхвата на частния имот. Така е и със съседния Граждански клуб и галерия "Възраждане". И пред тях няма тротоар. Той попада в частните имоти на цялата улица и тук се спазва линията на имотите", обясни кметът на "Централен" Георги Стаменов.

Той припомня, че разрешенията за строеж са давани още през 2011 - 2012 година.

В "Централен" не знаят как ще изглежда бъдещата къща, защото проектът е бил съгласуван и минал през НИНКН в София.

"Там проектът е прегледан през няколко комисии, чиито членове са си слагали подписите. Първо е минал по ЗУТ, след това е попаднал в зоната за специално строителство в Стария град. Ако сградата не отговаря на стила, то тези хора трябва да отговарят за това", убеден е Стаменов.

Преди Ангел Попов да започне да вдига грамадата от тухли и бетон, на това място е имало обрасла с шубраци дупка", казва още той.

Защо общината не е отчуждила площ за тротоар?  В "Централен" припомнят случая с улица "Свищов", където регулационната линия минава през частен имот - затова трябва да се отчуждава площ за тротоар. Тук ситуацията е различна - линията на имотите е такава, че от тази страна на улицата не е бил предвиден тротоар.

"Влизаме в хипотезата целесъобразно ли е общината да отчуждава площи от всички имоти на улицата, за да прави тротоар. Има ли такива средства", пита Георги Стаменов.