Проектът "Занаятът влиза в махалата", организиран от фондация "Метаарт", започва на 16-и февруари в Пловдив. Инициативата е част от програмата на "Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019", съобщиха от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019".

Пет съботни сутрини през февруари и март в рамките на проекта утвърдени български автори на приложни изкуства ще предадат знанията и опита си на младежи от различни етноси в пловдивското СУ"Никола Й. Вапцаров".

Дарина Христова, Дияна Нанева, Весела Котева, Флориан Демирев и др. ще покажат на децата как се работи с естествени материали, как се създава комикс, как се нанасят изображения върху платно или как се изработват ръчни лампи.

Работилниците ще са със силна практическа насоченост, като в процеса на работа децата заедно ще изработят различни видове артефакти, използвайки техники, специфични за различните стилове на лекторите. Желанието на организаторите е не само да поставят акцент върху творчеството на младите хора, но и да помогнат за смесването на младежи от различни етноси в колективна творческа среда.

Проектът завършва в края на март, когато в залата на културен център "Тракарт", изработените изделия през петте уикенда на инициативата ще бъдат разпродадени на благотворителен базар, а събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на училището с цел подкрепа на бъдещи творчески проекти.

"Занаятът влиза в махалата" е втори проект на фондация "Метаарт", включен в календара на "Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019", следващ проект е "Европа психиделика", който ще се проведе в края на май, се посочва още в съобщението.