13-годишният Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути да изкатери 60-метровата сграда на Община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали. Тренира спортно катерене на високо ниво и го наричат още Българския Спайдърмен.

На последното състезание в България, той подобрява собствения си рекорд, като изкатерва 60-метровата сграда на Общината в Пазарджик само за 3 минути и 11 секунди. Въпреки възръстта си, Николай участва и в турнири в цяла Европа.

"Едно от най-добрите ми състезания е това в Австрия - първо място и на трите дисциплини. Много бих искал да участвам в Олимпийските игри, но до тогава трябва да тренирам упорито", казва пред Нова тв Николай Русев.

На състезанията по катерене има три дисциплини - скорост, трудност и боулдър, в която Русев е най-добър. Дисциплина боулдър представлява 5-6 метрова стена, на която се катериш без осигуровка, а когато паднеш или се пуснеш, долу има дюшек.

При катеренето, колкото и да изглежда опасен спорт, спортистите винаги използват осигуровка, която е многократно проверена преди старта. На място винаги има спасителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за безопасност. Въпреки това, оказва се, че има хора гонещи адреналина, които се катерят напълно неосигурени.

"Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, защото това за мен не е катерене, а самоубийство. Най-вероятно, за да катериш без екипировка, трябва да си много сигурен в това което правиш. Всяка една малка грешка, която направиш, може да е фатална", каза още 13-годишният Николай Русев.

Родителите му го подкрепят напълно и ходят на всяко едно състезание да го гледат, но майчинският инстинкт остава. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, предимно в София, защото в Пловдив има 2 зали, но те не са достатъчно екстремни за неговото ниво.

"Катеренето е специфичен спорт, когато спреш да тренираш поне за 1 седмица, след това ти е много трудно да си възвърнеш същатата форма. Случвало се е да имам контузии, заради недобра загрявка", заяви Русев.

Спортното катерене в България тепърва набира популярност. Все повече хора започват да се интересуват и дори да го практикуват. От тази година влиза в олимпийската листа, така че Николай Русев се готви усилено за предстоящите Олимпийските игри в Токио през 2020 г.