До два месеца ще стартира изграждането на локалните платна по Асеновградско шосе. Отчуждителните процедури вече са приключили, като прилежащите общини са платили над 400 000 лева - най-много пари е дала община Куклен - 217 000 лева, следвана от Асеновград и Родопи.

Това съобщи областният управител на Пловдив област Дани Каназирева след среща с представители на Областното пътно управление, общините Асеновград, Куклен и Родопи, инженери и проектанти.

Към момента всички отчуждителни сделки са приключени, както и съдебните дела. Преди два дни е влязла в сила и последната заповед за отчуждаване, каза областният управител. Техническият проект е съгласуван с институциите, избрана е фирма за строителен надзор и няма жалби.

Локалните платна от двете страни са с параметри 6 на 8 метра и има общо 40 връзки от двете страни, ще се изграждат четири мостови съоръжения, ще бъде възстановен и напоителния канал за селскостопанските земи, уточни инж. Паун Иванов от фирмата-изпълнител.

Изграждането на локалите ще струва 18 милиона лева, а срокът на изпълнение - 485 дни, но се очаква предсрочно изпълнение до края на годината.

За Югоизточния обход на Пловдив, който е обект от национално значение, се чака заповед от МРРБ за разрешаване изработването на парцеларен план. Той трябва да бъде съгласуван и да се проведе обществена поръчка за изпълнение на обекта, уточни Каназирева.

По думите й МОСВ трябва да прецени дали обектът трябва да мине само с преценка за въздействие върху околната среда или с ОВОС.

Важна подробност е, че тук отчуждителните процедури не спират строителството, поясни още областният управител.