Над 70 хиляди души са минали през летище Пловдив за първите четири месеца на тази година. За да улеснят пътуващите, които нямат личен транспорт, ръководството на летището, съвместно с община Пловдив, пуснаха специален шатъл. Автобусът изпълнява ежедневни курсове от центъра на града до аеропорта.

14 редовни полета на седмица изпълнява летище Пловдив в момента. Пътникопотокът от началото на годината се е увеличил значително, дори с по-бързи темпове от очакваното, коментира Дойчин Ангелов - председател на борда на директорите на летище "Пловдив", пред БНТ.

"За четиримесечието имаме 70 хиляди пътника, което е повече отколкото преди ковид, дори е със 70-80 процента повече от последната година преди ковид - 2019.", изчислява той.

От скоро е възстановена дейността на Фонда за развитие на летището, който чрез вноски на общините подпомага финансирането на аеропорта. Наред с Пловдив, Чепеларе и Родопи се работи за включване в него на нови членове. Водят се преговори с компаниите, които в момента оперират на летището за увеличаване на дестинациите.

"Вече минаха един кръг преговори. На първо време поне възстановяване на тези, които съществуваха - до Милано, до Брюксел, до Барселона, вероятно и още една дестинация в Испания.", казва Дойчин Ангелов - председател на борда на директорите на летище "Пловдив".

От няколко дни пътниците могат да ползват и услугите на директния шатъл от аеропорта до Пловдив. Отчетен е голям интерес.

"Този шатъл бус ще се движи два часа преди полет, изчакване на полета и прибиране на пътниците, които кацат на летище Пловдив" - обяснява управител на транспортна фирма.

Цената на билета в едната посока е 10 лева, а началната спирка, от която тръгва автобуса, е срещу автогара "Юг". Скоро там ще бъде поставена и специална информационна табела.