РИОСВ - Пловдив извършва постоянен контрол на централата за производство на биогаз в село Труд като замърсяване на въздуха не е отчетено, съобщават от екоинспекцията.

Утре жителите на Труд излизат на поредното протестно шествие срещу централата и с искане на оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ доц. Стефан Шилев.

От началото на годината до момента са извършени 6 проверки на инсталацията за биогаз. Четири от тях са по сигнали, направена е една комплексна проверка по заповед на директора на екоинспекцията и една с подготвяне на становище от вещо лице. При инспекциите не е установено разпространение на неприятни миризми, описани в сигналите.

Констатирано е, че на площадката не се съхранява торова маса, доставката й се извършва по утвърдена схема със специализиран транспорт, а при разтоварването й тя се подава директно към ферментаторите, които са херметически затворени съдове. Всички съоръжения, в които се образува, третира и изгаря биогаз, са капсуловани и не се формират неорганизирани емисии от самата инсталация.

От РИОСВ - Пловдив заявяват, че извършват постоянен контрол на обекта и ще продължат да правят мониторинг на централата в село Труд.