С между 1 и 23 точки паднаха минималните балове в паралелките с прием след 7. клас на второ класиране в Пловдивска област. В него участваха 1069 ученици. От тях 864 са класирани, а 283-ма не са намерили място. На 570 деца балът не е достигнал, за да се придвижат на по-предно желание, съобщи председателят на комисията за приема след 7. клас и старши експерт в Регионалното управление по образование Рангел Райчев, цитиран от "Марица".

216 ученици са успели да се класират на по-желана позиция спрямо първия тур. От тях 88 вече са приети по първо желание.

Движението под тепетата е незначително в най-желаните профили. Само с една точка например е паднал балът за момичетата в паралелка с английски в ЕГ "Пловдив", 2 точки е разликата в същата профилирана паралелка в ЕГ "Иван Вазов". Едва с 3 точки по-малък сбор са новоприетите на втори тур спрямо последните класирани миналия път в Руската с италиански език, в Математическата с математика и английски и в паралелката по търговия с руски в Националната търговска гимназия. Най-голямата разлика - 23 точки, е за момче с френски в ЕГ "Иван Вазов".

След като на първия тур 283 ученици не бяха класирани никъде, сега само 78 от тях са приети. Проблемът с останалите остава - те са написали много малко желания в заявленията си за кандидатстване и балът им не стига за нито едно от тях. Звъняха много огорчени родители, но въпреки многократните ни призиви да се изписват повече възможности, те явно са надценили резултатите на децата си, каза Рангел Райчев.

207 от приетите на първи тур не са се записали там, където са били класирани, нито са заявили участие в следващото въртене. Те губят местата си. Вероятно са приети в други области, допусна Райчев. Доста седмокласници от първомайския край кандидатстват в Хасковска област.

Тази година няма драстични случаи като в кампанията по-миналото лято, когато близнак с две двойки на малките матури бе приет в Търговската, тъй като другият седмокласник в семейството бе класиран там. Нормативната база дава право и двамата да се запишат, независимо от резултатите на втория. Сега има 11 двойки близнаци, но разликите в техните постижения на националното външно оценяване не са драстични. Има и тризнаци, които ще учат догодина във Френската - двете момичета и брат им са приети във френска паралелка там.

От днес до 17 юли е записването на приетите на второ класиране. До 19 юли ще бъдат обявени незаетите места на този етап. От 20 до 24 юли ще се подават документи за участие в трети тур. Ще ограничим подаването на документи за вакантните места от ученици, които са приети на второ класиране - миналата година имаше такива случаи, каза Рангел Райчев. Всяка позиция ще се прегледа поотделно.