Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 17-годишния И.С. за палежи, довели до щети за близо 80 000 лева в Пловдив.

Той е предаден на съв за това, че на 21 февруари тази година в града на тепетата, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, е запалил имущество със значителна стойност - метална каравана, представляваща заведение за обществено хранени - бистро. Пожарът се е разпрострял и върху други два имота - бръснарски салон и вендинг автомат. От деянието са настъпили значителни имуществени вреди на обща стойност 79 620 лева. От тях 77 020 лева са щетите за собственика на металната каравана - бистро, 1 750 за вендинг автомат и 850 лева за бръснарския салон, съобщиха от държавното обвинение.

Престъплението е квалифицирано по чл. 330, ал. 3, вр. ал. 1, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 63, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 21 февруари 2022 г. в Пловдив И.С. и двама негови приятели употребили алкохол в дома на единия от тях. Когато цигарите им свършили, те отишли да си купят нови от денонощен магазин в кв "Изгрев". След това тръгнали да се разхождат по ул. "Вратцата". По пътя хвърляли горящи хартии в контейнери и кошове за смет, за да ги запалят. Когато стигнали до металната каравана - бистро, обвиняемият И.С. запалил парче от кашон, което намерил на пътя, и го хвърлил в заведението. Бистрото било с дървена облицовка, не работело и електричеството било спряно. Огънят бързо обхванал дървената облицовка и оборудването - маси, пейки, хладилни витрини, климатици, телевизори и др. и се пренесъл в съседния бръснарски салон и близкия вендинг автомат. От свидетели бил подаден сигнал в полицията и пожарът бил потушен.

През това време И.С. и двамата му приятели продължавали да се движат по близки улици и да палят контейнери за смет. До един от тях те били установени и задържани от полицейските органи.

Обвиняемият И.С. е с мярка за неотклонение "под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая".