Административният съд в Пловдив отмени решение на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите, с  което се одобрява инвестиционно предложение за преустройството на склад за строителни материали в района на Куклен в крематориум за човешки тленни останки. Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от "Фокус".

Съдът приема, че е допуснато съществено нарушение на административно-производствените правила, както и че съществува пропуск в самото инвестиционно предложение, което прави недостоверна представената информацията в доклада за Оценка на въздействие върху околната среда.

Съдът счита още, че инвестиционното предложение е недопустимо спрямо предвижданията на действащия Подробен устройствен план, както и че липсва оценка на здравния риск.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в четиринадесетдневен срок от съобщението до страните.

Делото бе образувано след бурно обществено недоволство и подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди граждани. То бе образувано по жалби на Община Куклен, представлявана от кмета Мария Белчева, както и от пет физически лица. Оценка на въздействието на околната среда е била издадена на 29.08.2017 г. от директора на РИОСВ, а теренът, на който инвеститорът е заявил намерение да строи инсенератор за човешки тленни останки, е в имот в местността Орта хан край Куклен.