Повече от 100 чувала с боклук събраха в Пловдив от южния бряг на река Марица. Над 50 доброволци помогнаха прекрасната местност да стане по - чиста и брегът да изглежда така добре, както не е бил от години, съобщава Дарик.

Мащабната инициатива за събиране и премахване на редица бунища по южния бряг на реката в града се организира от Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Брегът на река Марица, който е и дом за много животни, някои от които защитени видове, от години е привлекателно място за отдих и спорт, но за съжаление, не се пази чисто от хората, които го посещават.

Честите идвания на терена и неприятната и грозна гледка провокират директора и уредника на Регионалния природонаучен музей да организират в социалните мрежи инициатива за събиране и премахване на отпадъците от района.

"Местообитанието на южния бряг на река Марица е едно от емблематичните в района, там се намират и много от видовете, които са част от експозицията на музея", обясни директорът Огнян Тодоров.

"Голяма част от тях гнездят или зимуват тук много често", допълни той.

Това е едно от най-красивите кътчета в Пловдив и тъй като само с оплакване не се оправят нещата, уредникът на музей Александър Петров решава да предприеме реални действия, за да го опази. Двамата заедно с директора на музея атакуват и труднодостъпните места до реката и частите от брега в близост до нея, но заради голямото количество боклуци, кепчето се чупи.
"Затова мисията за почистването на реката ще продължи", категоричен е Петров.

Намерението на организаторите е инициативата да стане традиционна, а надеждата е, че всеки път в нея ще се включват все повече доброволци.