С 14 млн. лв. европейски средства общината ще сменя печки с твърдо гориво с климатици, печки с пелети и ще финансира включването на абонатите в газопреносната мрежа и Топлофикация. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев на брифинг.

Община Пловдив изготви и защити програмата за чистота на атмосферния въздух. Въз основа на качественото изпълнение на програмата от администрацията са подготвили проектопредложение на стойност 14 млн. лв. , поясни градоначалникът.

Със сумата отпусната по европейска програма Околна среда ще се финансира купуването на климатични системи, присъединяване на повече абонати към газопреносната мрежа и одобряване на отоплителни системи на принципа на пелетите в жилища, които сега се отопляват на твърдо гориво, подчерта Тотев.

От проекта е отпаднала мярката да се дават филтри за комините.

До март следващата година общината трябва да подаде проектопредложението, за да кандидатства за сумата, която е заделена за Пловдив.

Според регламента трябва всеки битов абонат на твърдо гориво да върне старата си печка, за да получи нов климати, печка с пелети или да му бъдат отпуснати средства за включване в топлофикация или газопреносна мрежа.

Всяка мярка се прилага в зависимост от зоната, в която живее битовия абонат.

Кметът поясни, че в момента Топлофикация предлага включване без да е задължително изграждане на обща инсталация в сградата. Това означава, че в районите където има парно като Тракия, Изгрев, Северен и в централната част, всеки може да се присъедини към ТЕЦ индивидуално, без да е необходимо и съседите да са включени.

Подобряване на чистотата на атмосферния въздух е цел, която сме си поставили, отсече градоначалникът.

По думите му данните за последните 3 години показват категорично, че въздухът в Пловдив е станал по-чист. Причината за този висок резултат са мерките и ежедневното миене на улиците, както и прекратяване на слагането на пясък през зимата и други, допълни Тотев.

Той припомни, че основна причина за мръсния въздух е отоплението с печки през зимните месеци, автомобилите от интензивния трафик.

Според проучването 71,6 % от замърсяването е от бита, 21 на сто - от транспорта, 6,9 % - от промишлеността, 21 на сто е регионален фон - това е регионалния фон, който се образува без влияние и въздействие на човешката дейност.

През следващите месеци дирекция Екология на община Пловдив и районните администрации ще правят анализ коя мярка къде да бъде приложена и кои устройства и в какви количества да бъдат закупени.

Общината ще прави собствена анкета на сайта си, директни разговори с жителите и допитване чрез медиите, за да разбере какъв процент от хората предпочитат печки на пелети, климатици или газифициране и присъединяване към ТЕЦ.