Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна новия посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова. Тя избра Пловдив за първата си визита извън столицата и бе придружавана от Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, както и от своя съпруг и служители в посолството, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тук може да видите археология, да се насладите на културата на града, с която се гордеем и неслучайно бяхме Културна столица на Европа през 2019 година. Гордеем се и с постиженията на пловдивските спортисти, посочи кметът Здравко Димитров.

"Неслучайно избрах Пловдив за моя първа визита. Зная за града, знам че тук са гостували Хора на Турецки, че Вашата опера е изпълнявала Ленинградската симфония на Шостакович по време на пандемията и лично гледах изпълнението в мрежата. Уверена съм, че културният обмен е много важен и много помага на дипломацията", заяви в изказването си Елеонора Митрофанова.

Снимка:

Тя отправи покана Пловдив да се включи в проявите на Асоциацията на античните градове, която обединява древни селища, намирали се в периферията на някогашната Римска империя. Посланик Митрофанова се ангажира да съдейства и за гастроли на Пловдивската опера в Санкт Петербург, както и на Петербургската под тепетата.

Кметът Димитров договори с Почетния консул на Русия Георги Гергов една палата на Пловдивския панаир да бъде отстъпена безвъзмездно на Опера Пловдив за концерти и спектакли. Заради пандемичните ограничения сега публиката е около 100 души и това носи големи загуби за Операта. Заместник-кметът Панов и директорът на Операта Нина Найденова получиха правото сами да харесат коя палата на Панаира е най-подходяща за целта.