Президентът Румен Радев изказва съболезнования към близките и семейството на доц. Кирчо Атанасов по повод кончината на изтъкнатия преподавател, общественик и дългогодишен директор на Образцовата математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Поклонението пред доц. Кирчо Атанасов е днес на Драгановите гробища в кв. "Кючук Париж. Бележитият пловдивски учител и политик почина на 78 години.

"Личността на доц. Кирчо Атанасов остава светъл пример за родолюбие и активно будителство", посочва президентът в съболезнователното си писмо. Той откроява мъдростта, ерудицията и богатия опит на доц. Атанасов, както и уважението към него от граждани, общественици и колеги в учителските и научните среди.

Държавният глава посочва приноса на доц. Кирчо Атанасов за постигането на качество на образователния процес на световно ниво в ръководената от него ОМГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. "Благодарение както на неговия принос, така и на педагогическия подход на колектива, който той изгражда, се увеличават достиженията и престижът и на гимназията, и на българската математическа школа", посочва още президентът и откроява заслугите на доц. Атанасов и към развитието на образованието в програмирането и компютърните науки.

Президентът отбелязва и дейността на доц. Атанасов като автор и деен ръководител на Националния проект за ученическо творчество "Народните будители и Аз", с който доц. Кирчо Атанасов се утвърждава като всеотдаен патриот, работещ за укрепването на българския дух, за това младите хора да познават историята на България и ценностите, отстоявани от народните будители и възрожденци. "До последен дъх той отдаваше неуморни сили на каузата да подкрепя и насърчава развитието на младите поколения", посочва още държавният глава и припомня, че за своите значими заслуги към напредъка на страната ни, доц. Кирчо Атанасов получава най-високото държавно признание - орден "Стара планина" - I степен.

От 1972 г. е учител в Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, директор на гимназията (1975-2005; юли 2009-септември 2010). Заместник-министър на образованието и науката (2 септември 2005-27 юли 2009), сочи справка на БТА.

Основател на проекта "Народни будители и Аз" (2010), президент на Ротари клуб Пловдив - Пълдин (2012-2013). Съветник на министъра на образованието и науката (юли-ноември 2013).

Депутат в 42-ото Народно събрание (26 ноември 2013 - 5 август 2014).

Носител на званието "Герой на социалистическия труд" (1986). Удостоен със званието "Достоен гражданин на град Пловдив Ц пример за подражание" (2004). Почетен гражданин на Пловдив (юни 2005). Носител на орден "Стара планина" първа степен (18 май 2006). Носител на почетното звание "доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2009).