Пловдивски родители се обявиха против демонтирането на пясъчниците от детските ясли и градини в социалните мрежи. За да има реакция от страна на местната власт, те отбелязаха страницата на община Пловдив в публикацията си. Разпореждането е на РЗИ - Пловдив, а аргументът на директорът на институцията д-р Ваня Танчева-Манечева е, че предписанието е във връзка с извънредната епидемична обстановка и упражняването на здравен контрол в детските заведения, съобщава "Марица".

Родителите пък са възмутени, защото от всички градове в страната само в Пловдив е взето подобно решение.

"Ние спазвахме стриктно карантината, стоейки вкъщи, но сега, когато разхлабват всички мерки, искам детето ми да се чувства добре в детската си градина. Отвориха всички ресторанти, детски центрове, където децата да си бършат плюнките по батути и подобни съоръжения, а не им позволяват едно нормално пребиваване в детска градина. Може да отворят детските центрове, за да не роптае бизнесът, а децата в градините продължават да ги тормозят с всякакви ограничения", казва родител.

Пловдивските майки питат как да обяснят на малчуганите, че пясъкът, в който доскоро са играли, има вируси и е забранен. Друга пък се възмущава, че забавленията в детската градина, която посещава синът й, има само пясъчник и влакче.

Против заповедта са и директорите на забавачките в града под тепетата.

"Не може един пясъчник да се категоризира като опасен за здравето на децата, тъй като до момента се дезинфекцираха редовно", споделят те.

Освен това възпитателките в забавачките и учителките в занималните определят като нелепо условието за носене на маски, докато са с децата. Причината е, че по този начин по-трудно комуникират с тях. Налагало се да повтарят по няколко пъти, докато ги разберат. Освен това носенето на предпазна маска с часове ги спарвало. Трудно било да се спазва и правилото "без прегръдки", защото децата напирали да гушнат педагога, когото месеци не са виждали.