Ремонтът на площад "Централен" заедно с реконструкцията на подлеза ще струва 18 милиона лева с ДДС. Това стана ясно днес след като Общинският съвет гласува доплащането в размер на 4,7 млн. лв. без ДДС за обществената поръчка.

Очаквано темата за настилката на площада предизвика дебати в Общинския съвет на Пловдив. Съветниците трябваше да изберат между три варианта. В крайна сметка се избра вторият вариант (гранит около археологията, а останалата част да е с вибропресован бетон като естествено продължение на Главната) за настилка с 33 гласа "за", 6 "против" и един "въздържал се". Патриотичен фронт бяха против, а съветниците от БСП също не подкрепиха увеличението на цената на ремонта от 12 на 18 млн.лв..

Единият вариант за настилка на площад "Централен" беше с плочки от бетон, като реконструкцията заедно, с ремонта на подлеза, щеше да струва 12 млн. лв. с ДДС, както е по договор с фирма "Драгиев и ко", подписан след търга. Другият вариант беше с плочки само от гранит, като при този случай цената скачаше до 20 млн. лева. Очаквано обаче съветниците избраха междинния вариант - гранит и вибропресовани плочки от бетон като доплащането ще е 5 или 5,6 млн. лв.

Дебатите бяха съсредоточени обаче не толкова около настилката, а около въпроса защо сега се работи по площада - все пак след по-малко от два месеца Пловдив ще е Европейска столица на културата. Освен това - преди години имаше конкурс за визията на площада, избра се победител, а в момента има инженерингова процедура и наново се решава как да изглежда площадното пространство.

Градоначалникът Иван Тотев взе отношение по питанията и дебатите и заяви, че е сложна задача работата по площада.

"Няма как да отидеш и да смениш плочките. Стигнем ли до там - да сменяме плочки, преди това трябва да е ясно, че е свършена страшно много работа. Същинската работа по площада стартира през 2012 г с разкопките. След това имаше конкурс за визията на площада, след това около година и нещо се дебатираше съгласуване на задание, след това се оказа, че Цар Симеоновата градина влизаше в площада, след това започнахме промяна на границите на площада и на градината. Всичко това отне около 6 години. Ако регулацията беше оправена, щяхме да започнем по-рано", каза кметът, цитиран от Plovdiv24.

Той обясни и защо се е стигнало до инженерингова процедура: "Така е, защото след проведения конкурс за визията на площада не бил успешен, тъй като беше неприложима настилката - дървен материал. Имаше конкурс, но той не бе успешен. Като не са приложими предложенията за площада, трябваше да се прави друг конкурс. Тогава щях да обяснявам защо се прави конкурс след конкурс. И защото не е приложимо, избрахме инженеринга".