Концесията на стадион "Христо Ботев" бе развалена на днешната сесия на пловдивския общински съвет. По този начин стадионът вече е общински. С 37 гласа "за" концесията бе развалена по взаимно съгласие.

ПФК "Ботев" АД поиска прекратяване на сделката, тъй като срещу дружеството имало заведени множество дела за връщане на суми на дружества, финансирани от фалиралата КТБ, а задълженията били в огромни размери. ПФК "Ботев" не е плащал концесионно възнаграждение за 2016, 2017, 2018 и 2019 г., което е с общ размер 289 354, 65 лв., както и лихва за забава 34 687,52 лв.

При развалянето на сделката концесионната гаранция от 482 000 лв. ще се прихване от общината срещу дължимите концесионни възнаграждения и лихви. Инвестиционният проект и направените до момента инвестиции остават в полза на община Пловдив.

Привържениците на Локомотив (Пловдив), които присъстваха на сесията обявиха, че ще сезират Прокуратурата и Сметната палата. Те са възмутени че концесията се прекратява по взаимносъгласие, а не по вина на концесионера. Според тях Общината губи над 1 млн. и половина неустойки по договора и дължимите гаранции. Те напомниха, че стадион "Пловдив" от много години е в лошо състояние, както и стадионите на Спартак и Марица, но местната власт не им обръща внимание.

Концесията бе сключена през 2013 година за срок от 35 години. Преди месец премиерът Бойко Борисов обеща държавно финансиране за довършване строителството на стадион "Христо Ботев", което, за да се осъществи, трябва да бъде развален концесионният договор.