Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Т.Т. /на 42 г./ и  М.М. /на 38 г./ и 38-годишната С.Т., за пране на пари и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери - 1 000 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

На 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив, съвместно със служители от сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления за пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, задържани девет лица за 24 часа по Закона за МВР. На трима от тях са повдигнати обвинения за горепосочените престъпления.

До момента е установено, че от март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока - козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., със съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М./ на 38 г./, който ги предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе днес искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо С.Т. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева, се посочва още в съобщението.

Разследването по случая продължава.