Двама руски граждани са задържани за обирите на магазините "Зора" и "Пепко" на бул. "България" и на "Бриколаж" в пловдивския квартал "Южен".

Тогава крадците успяха да влязат вътре през покрива, без да задействат охранителните системи.

"В ареста са двама млади руски граждани. Те са заловени в София и са докарани в едно от полицейските управления в Пловдив", обясни директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев

Той лично се е заел с провеждането на акцията и задържането на бандитите. Вчера е изпратил служители на МВР Пловдив в София, където на адрес са били задържани двамата руснаци.

Мъжете са заловени с голяма сума пари и монети. Руснаците са извършили подобни обири на територията на градовете София и Варна. В момента се проверява дали имат други криминални прояви.

Заради уменията на обирджиите да извършват ударите през покривите, те бяха наречени "Групата на Карлсон".

На 2 юни крадците атакуваха двата магазина на бул. "България", като оттам задигнаха около 10 000 лв., скъпи мобилни телефони и друга техника. Пет дни по-късно по същия начин беше обран и търговски обект на бул. "Македония", откъдето бяха задигнати около 3000 лв.

Разследването установи, че крадците са действали като алпинисти с изключителни способности. По един и същи начин те са изрязвали дупки на покрива на магазините и оттам са се спускали по въжета вътре. После по същия начин са се изнасяли. При това и в двата случая в Пловдив СОТ-ът не се е задействал.

Заради уменията им да извършват обирите през покривите, те си спечелиха прозвището "Групата на Карлсон".