Ръст на респираторните и инфекциозни заболявания при децата отчитат семейните лекари в Пловдив, предава trafficnews.bg. Малчугани с температура, кашлица, обща отпадналост, болки в гърлото и хрема пълнят кабинетите на джипитата в последната седмица. Според техните наблюдения това е вследствие на отварянето на детските градини и училищата от 4 януари. В някои от случаите е възможно малчуганите да са заразени с COVID-19, но това няма как да се установи със сигурност, тъй като тестването не е задължително.

"Гледах една справка, че издадените болнични листове за COVID-19 у нас са едва на 18-о място. Най-много болнични листове се издават за остра инфекция на горните дихателни пътища и за остра вирусна инфекция. Точно това са случаите, при които човек е имал симптоми, дори на коронавирус, но не се е изследвал", посочи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

При възрастните хора се наблюдава спад на новозаразените, което се отчита и в официалната статистика. Има обаче и друга тенденция - все повече хора отказват да се тестват.

В момента специалистите наблюдават и усложнения при голяма част от преболедувалите коронавирус. Масово те се изразяват в много тежка отпадналост, обща умора, болки по мускулите, намалена физическа издръжливост, задух, сърцебиене.

"Това показва поражение на всички органи. И тук говорим за здрави хора, без хронични заболявания. Някои се възстановяват, но възстановяването е начин на адаптиране на организма. Организмът се адаптира към тази по-малка физическа издръжливост и някак успява да се справи. Но вече човек се подлага на по-малко натоварване. Ако е тичал пет километра, сега тича един", обяснява общопрактикуващият лекар.