На пореден протест заради лошото качество на водата излизат днес жителите на пловдивските села Бреcтовица и Кадиево.  В 17 часа, когато трафикът е най-натоварен, те ще блокират детелината на "Пещерско шосе" и околовръстния път на Пловдив, за да изразят недоволството си от бавните действия на институциите и да припомнят, че повече от година от чешмите им тече негодна за пиене вода със съдържание на манган. Протестиращите вече са решени да търсят правата си в съда. Подготвят и петиция до Европейския съвет.

"Наслушахме се през март на обещания за нова водоснабдителна система и канализация, но с отшумяването на предизборния патос стана ясно, че пари за този проект няма, а и той не е бил одобрен от В и К холдинга във варианта, в който е бил предложен от пловдивското дружество", припомни  председателят на Гражданското сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов пред БНР.

"За жалост отново едни балони, едни лъжи...Единственият ход, който успя да направи "ВиК" Пловдив е да набие три нови сондажа, които са в същата санитарна зона, която е заразена, а вчера научихме, че два от кладенците са отново заразени. Дадохме и проби на независима лаборатория за водата, която сега ни се доставя - пробите отново са с много голямо съдържание на манган", посочи още Томов.

Според заместник-председателя на сдружението Емануела Караманова от няколко месеца има внесена подписка в областната управа, с която се настоява да бъде отстранено цялото ръководство на "ВиК"-Пловдив, заради невъзможността да се справи с проблема. Оставка се иска и на ръководствата на РЗИ-Пловдив, Басейнова дирекция - Източнобеломорски район и на главния архитект на Община "Родопи". Тя припомни и заключението на експертите, че причината за замърсяването с манган на водата в района е водното огледало на местния мини ВЕЦ.

На последната среща на представители на гражданското сдружение с областния управител Ангел Стоев е станало ясно за подготовката за изграждане на нов водоизточник, който се намира сравнително далече от вече компрометирания . Ето какво каза в тази връзка Ангел Стоев:

"Този водоизточник е в същия ареал, той се намира и на държавна територия и лесно може да се пристъпи към използването му".

"Не е редно да плащаме за негодна за пиене вода на цени, утвърдени за всички останали граждани, наясно сме, че няма това да се уреди сега, но призоваваме за бъдещи законодателни промени", казаха още Емануела Казаманова и Любомир Томов.

"Ние си плащаме отрова за 5000 хиляди човека...", заяви Томов.

В областната управа очакват до края на седмицата В и К холдинга да оповести варианта на проект за нова водоснабдителна система и канализация. Управителят на В и К Пловдив Спартак Николов каза, че се обсъжда и възможността той да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост.

"В частта "Канализация и пречиствателна станция", което е допустимо", обясни Николов.

"Какъвто и да е проектът, проблемите ни няма да бъдат решени скоро, затова трябва непрекъснато да напомняме, че в 21 век, в държава от Европейския съюз, не може да се живее по този начин", коментираха пред БНР жители от Брестовица и близкото село Кадиево.

Към протестиращите тази вечер ще се присъединят в знак на съпричастност жители и на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево.