Окръжна прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършено престъпление срещу длъжностно лице - представител на фондация "Пловдив 2019", във връзка с проверката на държавното обвинение за разходването на над 2,6 милиона лева за откриващото събитие на Европейска столица на културата 2019, съобщи прокурор Галина Андреева.

По думите й тепърва предстои, чрез събраните доказателства по досъдебното производство, да се докаже дали длъжностното лице е сключило неизгодни сделки, от които са произлезли значителни вреди за фондацията, или не, предаде БТА.

Четири дни след събитието /11-13 януари/, с което се откри проекта Пловдив - Европейска столица на културата, държавното обвинение се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за спектакъла след публикации, коментари и дебати в различни медии по темата.

Разследването бе възложено на сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив. През април наблюдаващият прокурор възложи проверка по казуса на Агенцията за държавна финансова инспекция. Агенцията откри седем нарушения при откриването на ЕСК 2019 от проверени 43 договора и 13 обществени поръчки на общинска фондация "Пловдив 2019" на обща стойност почти 3 милиона и 200 хиляди лева.

Разследването на Окръжна прокуратура в Пловдив ще се извърши в законовия двумесечен срок, като не е изключено по преценка на наблюдаващия прокурор, този срок да бъде удължен, допълни Галина Андреева-Минчева.

"По закон досъдебните производства не се образуват срещу лице, а за извършено престъпление. Тоест за самия факт на престъплението, а не за това кой конкретно го е извършил. Законът не изисква изначално да се знае кой го е направил. По тази причина е формулирано, че длъжностно лице - представител на фондацията съзнателно е сключвал неизгодна сделка, от която са произлезли значителни вреди което е предмет на разследването. Дали ще се потвърди или не, ще покажат събраните по делото доказателства. Когато се установи конкретен виновник, се повдига обвинение. Едва тогава може да се говори, че делото е срещу определено лице. На този етап не е повдигнато обвинение", обясни пред "Марица" прокурор Андреева.

Досъдебното производство е образувано по член 220 от Наказателния кодекс, касаещ съзнателното сключване на неизгодна сделка. Той гласи: "Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години". В особено тежки случаи наказанието е от три до десет години затвор.