В Пловдивския окръжен съд започне реално делото за тежката катастрофа край с. Кадиево от ноември миналата година, при която загинаха двама младежи на 16 и 17 години, а още две други момчета бяха ранени. Шофьорът също оцеля. 

Двете оцелели момчета - Николай Лисков и Георги Недялков, бяха призовани като свидели на делото срещу 20-годишния шофьор на колата Петър Маринашки. Точно преди 11 месеца - на 11 ноември 2020 г., автомобилът му БМВ се вряза смъртоносно в крайпътно дърво. Младежът е седнал зад волана след употреба на упойващи вещества. Делото срещу него стартира по общия ред, като той призна вината си, но не и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт.

Преди началото на заседанието близки и роднини на загиналите младежи Тодор Бараков и Виктор Василевте протестираха мълчаливо пред Съдебната палата в Пловдив с искане за справедлива присъда.

Според обвинителния акт Петър Маринашки и още четирима младежи се движели с личния му автомобил от Стамболийски към Пловдив, за да празнуват имен ден на едно от момчетата, предаде БНТ.

Свидетелите разказаха, че е трябвало да вземат от Пловдив гума за същата кола, която преди няколко дни се спукала на път за Бачково и била оставена на ремонт. По пътя спрели на бензиностанцията в Кадиево, която се намира съвсем близо до мястото на инцидента. Там Николай Лисков, който първоначално бил на задната седалка, си разменил мястото с Тодор Бараков и седнал отпред. Пред съда той разказа, че е бил с колан, а непосредствено преди инцидента си гледал в телефона. Усетил, че колата е нестабилна и когато погледнал, забелязал, че скоростта е между 90 и 100 километра в час. Според него Петър се опитал да овладее автомобила и натиснал спирачка.

Въпреки това последвал удар в крайпътно дърво, при който Николай изгубил съзнание. Когато се съвзел, той вече бил сам в колата. Петър Маринашки и пожарникар му помогнали да излезе от вратата на шофьора, защото другата не се отваряла.

Другият оцелял - Георги Недялков, не можа да разкаже в детайли как се е стигнало до инцидента и какво се е случило след това. След удара си спомня единствено, че е пътувал в линейка, а преди това спомените му се губят.

Според обвинителният акт, Петър е шофирал под действието на марихуана. Свидетелите обаче заявиха, че не са го виждали да употребява наркотици.

Заседанието продължава с разпит на останалите свидетели и утре.