Най-новите обитатели на аквариума на Регионалния природонаучен музей в Пловдив са красивите, но опасни огнени червеи Hermodice carunculata. Те са морски безгръбначни, които се срещат в крайбрежните води на Средиземно море и Атлантическия океан. Това разказа директорът на музея Огнян Тодоров.

На външен вид наподобяват многоножки - тялото им се състои от голям брой ярко оранжеви сегменти (от 60 до 150), всеки от които е снабден с куп "пухкави" бели четинки. Всеки отделен сегмент има чифт мускулни израстъци (параподи), предназначени за движение, копаене и плуване, отровни четинки и червено-оранжеви хриле.

Отровните четинки са кухи отвътре и съдържат невротоксин, който при контакт с кожата причинява силна пареща болка и в резултат на това общо отравяне на тялото, обясни Тодоров. Отравянето няма да доведе до трагични последици, но причинява силен дискомфорт (гадене, повишена температура, пареща болка, зачервяване и оток). Човек може да настъпи огнените червеи сред камъни в плитка вода докато плажува или се гмурка на средиземноморския или атлантическия бряг.

Едно от най-интересните и известни свойства на тези животни е тяхната биолуминесценция по време на размножаване. Обикновено това се случва през летните месеци, само през първата четвърт на фазата на луната и продължава 1-2 дни. В тези две специални нощи след залез слънце морето добива зелен фосфоресциращ блясък, който е видим за около 30 минути.