За опасност от заливане на пречиствателна станция край Стамболийски и жилищни райони при високи води на река Марица, предупредиха от областната управа

Друг риск има при село Цалапица, където изместването на водното течение в северна посока е довело до ерозия на левия бряг на реката и застрашава сметището. При високи води в Марица съществува опасност от бързо развитие на ерозионния процес към котлованите на депото и риск от аварии и замърсяване на реката, в това число и трансгранични последици, коментира Дани Каназирева, цитирана от Радио Пловдив.

От областната управа отчитат завишени нива на водоемите в областта като към момента контролирано изпускане на води се налага само за язовир Въча. Според инж. Митко Стойчев от Областна администрация, не се очаква това да се отрази допълнително на участъка от р. Въча под язовира, защото в него има достатъчно свободен обем.

Към 9,45 днес е получен сигнал за свлачише на пътя Лъки - Рожен като в момента едната лента от пътя вече е освободена за движение. Областно пътно управление предприемат действия за своевременно освобождаване и на другата лента.

В Пловдив движението на пътен възел "Скобелева майка" се отбива от полицията заради високите води, които не могат да се оттичат. На булевард "Кукленско шосе" движението е затруднено заради запушени шахти. Пожарникарите са се отзовали и на няколко сигнала в ж.к. "Тракия" за наводнени избени помещения заради повишено ниво на водата в канализацията. Отводнява се и двор в ниската част на село Триводици. 

От полицията съветват шофьорите в Пловдив да избират алтернативни маршрути, ако им се налага да преминават през подлеза на улица "Гладстон", бул. "Марица"- в зоната под ЖП моста, както и през "Коматевски възел", където също има наводнени участъци, а следствие на продължаващите валежи е възможно повишение на водното ниво.

Съвместно с общината е създадена организация за отводняване на дъждоприемните шахти в участъка и подсигуряване на безпрепятственото преминаване в района, се казва в съобщение на полицията.

Създадена е и организация за контрол, наблюдение и взаимодействие с общините Куклен и Родопи, на чиято територия се намират микроязовири и водоеми. Към момента няма опасност от преливане или скъсване на диги.

Според прогнозата се очаква днес до обяд валежите да спрат и цялостната обстановка да се подобри.