"Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града, и да отговаря за продажбата на билети и карти". Това каза заместник-кметът по "Транспорт" Тодор Чонов по време на отчета по повод първата година управление на мандат 2019-2023.

"Дружеството ще бъде с лиценз за превозвач, частните превозвачи, доставчици на услугата, няма да продават билети и ще им се заплаща на км/пробег", уточни той. В момента Община Пловдив подготвя провеждането на обществена поръчка за надграждане и модернизиране на системата за разплащане, като ще се въведат различни начини на закупуване на билетите.

По думите на Чонов, това може да стане чрез SMS (като "Синя зона"), приложение от телефона, транспортни карти с презареждане на сумата, кредитни карти и дебитни карти, закупуване на билет от шофьора. Тестово вече е внедрен и безплатен интернет в автобусите и спирките.

От следващата година се подготвя да влезе в сила промяна в разписанието на градския транспорт, така че в пиковите часове автобусите да се движат през 10 минути, а в останалото време през 15. Актуализацията е съгласувана с превозвачите, предстои да се обсъди в Общинския съвет на града.

Ще оптимизираме и транспортната схема, така че да няма препокриване на линии на определени спирки, а автобусите да достигат до крайните квартали, коментира заместник-кметът.

По отношение на "Синя зона" заместник-кметът коментира, че е увеличен нейният обхват с цел въвеждане контрол в паркирането. Броят на паркоместата в "Синя зона" през тази година достигна 2500