Спешна евакуация на двуетажна сграда се наложи снощи в Пловдив, предава bTV. Строителен изкоп застрашава от срутване къщата, в риск е и съседен имот.

Къщата е силно наклонена на една страна и според експертите е опасна за обитаване. Част от покрива също се е срутил.

До напуканата къща е трябвало да се построи жилищна кооперация.

Засегнатият имот е бил на калкан с друга къща, премахната от строителя. Именно при отстраняването се случва този инцидент. За щастие, обитателите не са били у дома си по това време.

Зам.-кметът на р-н "Източен" в Пловдив Атанас Кунчев обясни, че сигналът при тях е постъпил вчера около 14 ч. По думите му веднага на място е изпратен главният инженер на РДНСК, за да направи оглед.

"Констатираха, че къщата вече е негодна за обитаване. Има некачествено укрепване и при дъждовете явно е поддала някоя от основите, които са каменни. Хората са настанени от строителя в негов апартамент", заяви Кунчев.

Той обясни, че е написан констативен протокол, който днес ще бъде връчен на собствениците, с който да предявят искания към инвеститора за обезщетение.

Според него засегнатата къща трудно може да се укрепи. Обясни, че първо трябва да се укрепи основата, да се премахне покривът, да се премахне напуканата конструкция и след като стигнат до здрави основи - отново да се възстанови къщата.

За обекта има влязло в сила разрешително за строеж. Инвеститорът ще бъде санкциониран от РДНСК.