Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически през хилядолетията ще извършат най-добрите български стилисти. Предизвикателството към артистизма и въображението им е отправено от организаторите на Националния конкурс за фризьори. Тазгодишното му издание ще се проведе от 29 до 31 март в Палата 2 на Международен панаир - Пловдив. Надпреварата е в рамките на XXVIII-я Италиански фестивал на красотата и прическата и традиционно е сред неизменните акценти в програмата, съобщиха организаторите от "Christian Of Roma".

"Тази година наред с конкурсите, всички събития от престижния международен моден форум за фризьорство и грим са тематично обвързани с естетическите послания на инициативата "Пловдив Европейска столица на културата 2019". За нас като жители на най-стария жив град на Стария континент това е едновременно естествено и задължаващо решение", заяви Елена Кристиано, управител на "Christian Of Roma".

Ученици от професионалните гимназии и от центровете за професионално обучение, както и майстори фризьори, ще се впуснат в националното съревнование. Темата "Пловдивчанката през вековете" от категорията за дневни прически "Фантазия" е сред най-предпочитаните от участниците. Стартът й е в съботния следобед на 30 март.

Участниците могат да развихрят креативността си, избирайки да творят в една от 5-те предложени в регламента епохи. Най-отдалечените по време от настоящето ни са и най-голямото предизвикателство, уточняват организаторите. Те съветват при изработване на концепцията за оформяне на косата на жената от Древна Тракия, на потомките й от времето на Филип Македонски и Византийския период, на жителките на града при властването на Римския император Траян, както и на филибе-коконата от вековете на Османската империя и Българското Възраждане, участниците предварително да се запознаят с културно-историческите специфики на конкретния отрязък. За 30 минути трябва да бъде представен достоверен и същевременно естетически завършен образ на жената от съответната епоха, независимо от нейния етнос. Това важи и за създаването на творческите варианти с прически на пловдивчанката от съвремието, напомнят организаторите.

Снимка: Официален сайт

"Ние сме всички цветове" е втората тема от категорията за дневни прически и съвпада с мотото на инициативата "Пловдив Европейска столица на културата 2019". Участниците в нея ще творят също в следобедните часове на 30 март. С най-много точки ще бъдат оценявани изборът на цветове, прецизността в изработване на елементите и артистичността в цялостната визия, обясниха организаторите.

2. „Ние сме всички цветове“ е сред атрактивните теми в конкурса

Снимка: Официален сайт

Конкурсът за абитуриентски прически е сутринта на 30 март, събота. Мъжкото подстригване е предния ден. На 31 март е националното съревнование за гримьори.

За да творят заедно, каквото е посланието и на инициативата "Пловдив Европейска столица културата 2019", на подиума в зала "България" на Конгресния център в Международен панаир - Пловдив ще се качат трима виртуозни стилисти от различни краища на света - Бразилия, Италия и Русия. В общото си 2-часово шоу "Alfaparf International Show" те ще представят най-новите тенденции за прическите от своите региони, като използват продуктите на световноизвестната марка. Атракцията започва в неделя, 31 март, от 11 часа, обявиха организаторите от "Christian Of Roma".

За първи път на Италианския фестивал на красотата и прическата ще се изяви бразилският маестро Елиабе Морейра.

Италианецът Алесандро Фратини е експерт в изработването на сложни прически и тяхното достъпно разясняване

Снимка: Официален сайт

Започнал кариерата си едва 14-годишен като бедно момче от Кампо Гранде, днес той е сред световния елит във фризьорството. В продължение на 13 години е художествен директор на една от най-големите компании за продукти за коса "Alfaparf"-Милано. Преподава в Академията на бранда, разработил продукти и техники, специално предназначени за косата на бразилските жени. Като инструктор Елиабе Морейра има в кариерата си над 500 презентации по целия свят. Създател на собствен стил във фризьорството, той обвързва естетиката в прическата с модата, изкуството и културата. "Фризьорът се докосва до личната конфигурация на всеки човек. Обичам да доказвам на хората, че могат да се променят, давайки им повече самочувствие и сила", споделя Елиабе Морейра.

Заедно с него на сцената ще твори и италианецът Алесандро Фратини.

Елиабе Морейра пристига от Бразилия за Италианския фестивал на красотата и прическата

Снимка: Официален сайт

"Ножиците са третата ми ръка", заявява за себе си потомственият стилист, който е четвърто поколение фризьор. Притежава изискан салон в Кортона на повече от век. Завършил е Лондонската академия за стилисти "Mahogani" и работи за престижния моден форум "London Fashion Week". "Опитвам се винаги да откривам онази индивидуална прическа, която най-добре би подхождала на лицето. Защото не съм магьосник и не мога да превърна клиентката си в Ким Бейсинджър, просто като я изруся", издава подхода си Алесандро Фратини. В Пловдив топстилистът за пореден път ще докаже своята максима, че фризьорството е висша математика с прецизни изчисления за пропорции и ред.

Третият участник в общото шоу е Анзор Закутов. Той е артистичен директор на "Alfaparf" за Русия и ръководи академията на компанията в Москва. Съчетава своите майсторски класове по цял свят с журиране на шампионати и конкурси за фризьори. "Тайната на красивата прическата е в съчетанието на изтънченост и ярка изразителност на образа", споделя Анзор Закутов.