От началото на годината посетителите и участници в инициативата Пловдив-Европейска столица на културата (ЕСК) 2019 надхвърлят милион, посочват от Фондация "Пловдив 2019".

За този период е имало 528 публични събития, от които 376 са били със свободен вход, сред тях: изложби, концерти, театралните представления, обучения и работилници, филмови прожекции, както и 130 събития на открито. През настоящата година Пространството СКЛАД в Тютюневия град е приело общо 56 от тези събития. Проектите по бреговете на река Марица и остров "Адата" са 19, като в тях попада и специалният "Празник на реката", с който започнаха честванията на 5-та годишнина от спечелването на титлата Европейска столица на културата.

През тези пет години в програмата на фондацията са осъществени в Столипиново 268 събития с участието на 595 представители на ромската общност. Други 53 събития и приблизително 700 участници са привлекли в културната програма другите етнически общности от града. В квартала на творческите индустрии Капана с подкрепата на "Пловдив 2019" културните проекти са нарастнали до 55, се посочва също в съобщението.

От април 2018 г. около Пловдив са осъществени общо 340 събития под шапката на Европейска столица на културата, като тази територия включва общините Пазарджик, Карлово, Димитровград, Хасково, Чепеларе, Смолян, Девин, Борино, Рудозем, Златоград, Кърджали.