Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 49-годишният Стефан Асенов за неправомерно отпускане на заеми в размер на 1 млн. лева срещу лихва, укриване на данъци, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция. Съучастници в част от деянията са брат му и жената, с която живее на съпружески начала, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Асен Асенов беше арестуван при спецакция на 19 май в Пловдив. "Банка Менду" - така е бил известен в ромската общност. Наследил "бизнеса" от баща си. Той е водел разточителен и супер луксозен начин на живот. Парадирал с познанства на най-високо ниво във всички възможни институции

"Аз се изумих, че от ромската етническа принадлежност наричат този господин банка. Те вярват, че взимат пари от банката "Менду". Ако някой поиска дребни суми от порядъка на 2-3 хиляди лева, това не представлява интерес за него - все пак той е банка, извинете ме за израза", каза вчера окръжния прокурор Румен Попов.

Стефан Асенов е обвинен за това, че в периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., без съответно разрешение, е отпускал кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 лица срещу лихва, като от тази дейност е причинил значителни вреди и е получил неправомерни доходи в размер на 800 000 лева. Както и за това, че през периода от 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г. е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 50 000 лева, като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации. И за това, че в периода от януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотел до автомагистрала "Тракия" в съучастие с брат си е предоставял помещения за проституция. И още за това, че през периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., в съучастие, с брат си и с жената, с която живее на съпружески начала, е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити чрез лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

Като обвиняем е привлечен и А.А. /на 46 г./, като съизвършител с брат си - за предоставяне на помещения за проституция и в съучастие, като помагач за пране на пари. Като помагач на Асенов е привлечена и К.С. /на 43 г./, която живеела на съпружески начала с него. По делото продължават и в момента претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, издирват се автомобили, придобити със средства с недоказан произход и др.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. "лишаване от свобода" и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева, посочват от прокуратурата.