по повод 30 години от Обединението на Федералната република. Това съобщи почетният консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова.

Мотото на изложба е "Преломът на Изток. Живот в преход". Тя ще бъде експонирана във фоайето на Дома на културата "Борис Христов" и ще бъде открита в 11,00 часа на 14 октомври.

Изложбата е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г. и акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода.

Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989/1990 година, се казва още в съобщението. Неин автор е историкът - публицист Щефан Волле.

"3 октомври е особено специален, щастлив ден. Точно преди 30 години Германия се обедини. С това и с падането на Берлинската стена Европа се прероди, отново се съединява това, което си принадлежи. Копнежът към свобода е неделим. Бранденбургската врата, дотогава символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата. Всичко това празнуваме с приятелите си в България", е казал дипломатът, цитиран в съобщението.