Посланици от различни краища на света посетиха Епископската базилика на Филипопол и останаха възхитени от античните мозайки, съобщиха от пресцентъра на общината в Пловдив.

Събитието се организира по покана на Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, Нанси Шилър, президент на фондацията "Америка за България", и на кмета на Пловдив Здравко Димитров, се уточнява в съобщението.

"Надявам се да станете посланици на добра воля за Епископската базилика и да разказвате по света за културно-историческото ни наследство" - с тези думи кметът Здравко Димитров приветства присъстващите.

По думите му, интересът към Базиликата е огромен, над 8000 души са я посетили от откриването й на 18 април, което е голям успех, особено в период на пандемия. Той изрази надежда, че след като хората ще могат да се движат свободно, броят на туристите ще се увеличи и Епископската базилика на Филипопол ще стане притегателно място - уникално за пловдивчани и за гостите на града.

Снимка: Община Пловдив

Посланик Херо Мустафа изрази надежда, че Епископската базилика ще стане част от световното наследство на "ЮНЕСКО", което ще придаде добавена стойност към постигнатите дотук резултати, и благодари за съвместната работа на община Пловдив и фондацията "Америка за България" за съхраняването и експонирането на обекта, която, по думите й, е добър пример за успешно публично-частно партньорство.

Снимка: БТА

Освен посланиците на Великобритания, Испания, Ирак, Финландия, Нидерландия, Черна гора, Кипър, Полша, Япония, Албания, Румъния, Ватикан и Малта, още 20 дарители и осиновители на птици уважиха официалното събитие.

Снимка: Община Пловдив

Снимка: БТА